Lammfilé med blomkål- och potatispuré, kantarellpytt och rödvinssås

Lammfilé med blomkål- och potatispuré, kantarellpytt och rödvinssås
Foto: TV4
Emma Håkansson
Emma Håkansson

Lammfilé med blomkål- och potatispuré, kantarellpytt och rödvinssås

Av: Emma Håkansson

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

40 m

En rosastekt saftig köttbit med en len och fluffig puré som serveras med en smakrik sås med mycket djup i. En festlig och höstig rätt!

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • smör, till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • några kvistar timjan
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl hemlagad kalvfond eller 3 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör

Blomkål- och potatispuré

  • 3 mjöliga potatisar
  • 0,5 blomkål
  • 3 msk smör
  • 1 msk grädde
  • salt
  • peppar

Lammfilé

  • 300 g lammfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • några kvistar färsk timjan
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Kantarellpytt med syrligt äpple

  • 100 g kantareller
  • smör, till stekning
  • 4 stjälkar salladslök
  • 1 äpple, gärna Granny Smith

Gör så här

Rödvinssås

  1. Börja med såsen. Skär lök och morot i mindre bitar. Fräs grönsakerna i lite smör och tillsätt sedan tomatpuré, lagerblad, färsk timjan och rödvin. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår.
  2. Ha sedan i kalvfonden och reducera ytterligare lite till. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att ha i en klick smör.

Blomkål- och potatispuré

  1. Koka upp vatten till potatis och blomkål. Ett tips är att koka potatis och blomkål var för sig eftersom potatisen tar längre tid. Koka potatis och blomkål mjuka.
  2. Pressa igenom en potatispress och använd sedan en elvisp för att få en fluffig och härlig puré. I med smör, grädde salt och peppar.

Lammfilé

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Se till att köttet är rumsvarmt. Torka av med papper, salta och peppra.
  2. Bryn köttet i en het panna i lite olja. Ha i krossade vitlöksklyftor, timjankvistar och ett par smörklickar i stekpannan och ös köttet med det smälta smöret. Lägg över köttet i en ugnsform och stick i en termometer. Laga klart i ugn tills köttet uppnått en innertemperatur på 53 grader.
  3. Låt köttet vila i 10-15 min. Skär sedan upp i fina bitar.

Kantarellpytt med syrligt äpple

  1. Rensa och tvätta kantarellerna. Fräs i rikligt med smör. Ställ stekpannan åt sidan. Hacka upp salladslökarna fint. Skala äpplet och skär ner i tärningar. Ha i löken och äppeltärningarna i stekpannan med kantarellerna så att de blir lite ljumna.
  2. Nu är det dags för uppläggning. Börja med att hälla upp såsen. Lägg lammfilén på såsen. Spritsa ut tre klickar av purén. Avsluta med kantarellpytten. Smaklig måltid!