2 dl hemlagad kalvfond eller 3 msk koncentrerad kalvfond på flaska
salt
peppar
1 msk smör
Blomkål- och potatispuré
3 mjöliga potatisar
0,5 blomkål
3 msk smör
1 msk grädde
salt
peppar
Lammfilé
300 g lammfilé
1 krm salt
0,5 krm peppar
2 klyftor vitlök, krossade
några kvistar färsk timjan
smör, till stekning
olja, till stekning
Kantarellpytt med syrligt äpple
100 g kantareller
smör, till stekning
4 stjälkar salladslök
1 äpple, gärna Granny Smith
Gör så här
Rödvinssås
Börja med såsen. Skär lök och morot i mindre bitar. Fräs grönsakerna i lite smör och tillsätt sedan tomatpuré, lagerblad, färsk timjan och rödvin. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår.
Ha sedan i kalvfonden och reducera ytterligare lite till. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att ha i en klick smör.
Blomkål- och potatispuré
Koka upp vatten till potatis och blomkål. Ett tips är att koka potatis och blomkål var för sig eftersom potatisen tar längre tid. Koka potatis och blomkål mjuka.
Pressa igenom en potatispress och använd sedan en elvisp för att få en fluffig och härlig puré. I med smör, grädde salt och peppar.
Lammfilé
Sätt ugnen på 120 grader. Se till att köttet är rumsvarmt. Torka av med papper, salta och peppra.
Bryn köttet i en het panna i lite olja. Ha i krossade vitlöksklyftor, timjankvistar och ett par smörklickar i stekpannan och ös köttet med det smälta smöret. Lägg över köttet i en ugnsform och stick i en termometer. Laga klart i ugn tills köttet uppnått en innertemperatur på 53 grader.
Låt köttet vila i 10-15 min. Skär sedan upp i fina bitar.
Kantarellpytt med syrligt äpple
Rensa och tvätta kantarellerna. Fräs i rikligt med smör. Ställ stekpannan åt sidan. Hacka upp salladslökarna fint. Skala äpplet och skär ner i tärningar. Ha i löken och äppeltärningarna i stekpannan med kantarellerna så att de blir lite ljumna.
Nu är det dags för uppläggning. Börja med att hälla upp såsen. Lägg lammfilén på såsen. Spritsa ut tre klickar av purén. Avsluta med kantarellpytten. Smaklig måltid!