Lammfärsfyllda paprikor med tzatziki på äpple och rotselleri

koket.se
Fylld paprika och lökbröd
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Lammfärsfyllda paprikor med tzatziki på äpple och rotselleri

22 ingredienser

ca 35 min

Ernst recept på fyllda paprikor med kryddig lammfärs. Servera paprikorna med en sval äppel- och rotsellertzatziki och ett stenugnsbakat lökbröd. Tzatzikin kan med fördel göras dagen före den ska serveras så att smakerna hinner gifta sig ordentligt.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammfärsfyllda paprikor

  • 4 paprikor
  • 500 g lammfärs (gärna svensk)
  • 1 ägg
  • 4 msk färsk salvia, hackad (och salvia till garnering)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knipplök (eller en liten gul lök)
  • 1 chilifrukt (gärna spansk)
  • 4 msk vatten
  • 2 msk honung
  • salt
  • peppar
  • 100 g manchegoost

Sval äppel- och rotsellertzatziki

  • 3 syrliga äpplen
  • 100 g rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar mynta
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl mild yoghurt
  • 2 msk honung
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammfärsfyllda paprikor

  1. Elda i pizzaugnen eller sätt ugnen till 200 grader.
  2. Dela och kärna ut paprikorna. Lägg dom i ugnssäker form.
  3. Lägg färsen i en bunke och knäck i ägget,
  4. Skala och finhacka löken och vitlöken. Mosa vitlöken tillsammans med flingsalt till en vitlökspasta.
  5. Dela och kärna ut och finhacka chilin. Finhacka Salvia. Riv den lagrade osten.
  6. Blanda alla hackade ingredienser med färsen tillsammans med vatten och honung, färsen ska bli ganska lös. Smaka av med salt och peppar.
  7. Fyll paprikorna ordentligt och ringla över olja. Garnera gärna varje paprikahalva med ett salviablad.
  8. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter och baka paprikorna till en vacker färg.

Sval äppel- och rotsellertzatziki

  1. Tvätta och riv äpple och skalad rotselleri på en juliennemandolin eller på ett grovt rivjärn.
  2. Finhacka eller riv vitlöken fint.
  3. Finhacka myntan.
  4. Blanda äppel- och rotselleririvet med yoghurt tillsätt vitlök och mynta.
  5. Smaksätt med honung, vit balsamico, salt och peppar och blanda allt ordentligt. Låt det gärna stå en stund så att smakerna få gå ihop ordentligt!