Lammbog med rotsaker i timjanbuljong

Lammbog med rotsaker i timjanbuljong
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lammbog med rotsaker i timjanbuljong

13 ingredienser

Lammkött är alltid gott och blir allt lättare att få tag i. Be att få hjälp i köttdisken med att bena ur bogen. Färsk timjan odlad i kruka hittar man året runt.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg urbenad lammbog
  • köttbuljong, från tärning
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 20 g rotselleri
  • 7 vitpepparkorn
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök

Rotsakstärningar:

  • 1 palsternacka
  • 30 g rotselleri
  • 1 morot (stor)
  • 4 potatisar (stora)
  • 0,5 kålrot

Gör så här

  1. Rulla ihop köttet och bind om med steksnöre till en rulle. Skala moroten, löken och rotsellerin och dela i ett par bitar. Lägg rullen i en gryta tillsammans med grönsakerna, vitlöksklyftan och pepparkornen, slå på buljong så att det nätt och jämnt täcker. Låt köttet sjuda sakta under lock 1–1 1/2 timme eller tills det känns mört. Skumma då och då. Ta upp köttet och håll det varmt.
  2. Sila ifrån grönsakerna och koka ihop buljongen något. Skala och tärna under tiden rotsakerna och potatisen till rotsakstärningarna. Lägg dem i buljongen och koka dem nätt och jämnt mjuka, 10-15 minuter.
  3. Skär köttet i skivor. Lägg upp de varma rotsakerna och buljongen i djupa tallrikar, lägg köttskivorna ovanpå och strö generöst med färsk timjan över. Servera genast med gott bröd till.