Lamm med rostade morötter och dillpesto

40 m
4
Lamm med rostade morötter och dillpesto
Foto: TV4
Från Mitt kök

Smörstekt lammytterfilé serveras med ugnsrostade knippmorötter och en pesto på mandel och dill. Underbart gott och somrigt.

5 juni 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 700 g lammytterfilé
  • 5 klyftor vitlök
  • 600 g späda morötter, gärna knippmorötter
  • 1 msk honung
  • smör och olivolja, till stekning
  • 1 stor bunte dill (gärna i lösvikt)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl olivolja
  • 1 dl mandel
  • 1,5 dl fint riven vällagrad ost, typ västerbotten
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela morötterna på längden och lägg i en ugnsform. Blanda honung och olivolja, ringla över morötterna. Salta lätt och baka i ugnen i ca 20-30 minuter.
  3. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Låt svalna och grovhacka.
  4. Plocka dillvippor och lägg i en smal bunke. Tillsätt riven vitlök och olivolja. Kör med stavmixer till en slät grön röra.
  5. Tillsätt hackad mandel och kör igen med stavmixern. Peston får gärna vara lite grov. Lägg finriven västerbottenost i bunken och rör om ordentligt. Smaka av peston med salt och peppar.
  6. Putsa ev lammytterfiléerna, salta och peppra samt krossa vitlöksklyftorna genom att trycka till med sidan av en kniv.
  7. Hetta upp en stekpanna till rykande het. Häll i lite olivolja och lägg i lammytterfiléerna och vitlöksklyftorna. Lägg i en rejäl klick smör som får steka med. Ös lammet med smöret. Stek ca 3-4 minuter per sida, beroende på hur tjocka filéerna är. Ta upp köttet och låt vila i några minuter.
  8. Servera lammet uppskivat tillsammans med de rostade morötterna samt dillpeston.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept