Lamm med lök

Lamm med lök
Foto: TV4

Du kan laga den här rätten av det kött du gillar bäst: lamm, nöt, kyckling eller fläsk. Vi har valt lamm, som är det vanligaste i norra Indien, varifrån receptet kommer. Rätten kallas ghost do piaza, som betyder lök två gånger. Det förstår du när du läser receptet. Servera rätten med kokt ris.

2 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 750 g benfritt lammkött
  • 4 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl matolja
  • 6 kryddnejlikor
  • 1 hel kardemummakapsel
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk röd chilipeppar
  • 1 tsk garam masala
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 2,5 dl vatten
  • 4 gula lökar
  • 4 tomater
  • 1 msk hackad färsk koriander
  • salt efter smak

Gör så här

  1. Skala den första mängden lök och hacka den fint. Skala och finhacka vitlöken och skär köttet i trecentimeterskuber. Värm oljan på medelvärme i en stekpanna och fräs den hackade löken och vitlöken tills den är brun men inte bränd. Blanda i kryddorna och fräs under omrörning ytterligare 4-5 minuter.
  2. Värm ugnen till 175°. Blanda lökfräset med köttet, yoghurt och vatten och lägg det i en ugnssäker form. Ställ i ugnen i 20 minuter.
  3. Skiva den andra mängden lök och halvera tomaterna. Höj värmen i ugnen till 225°. Ta ut formen och blanda i den skivade löken, tomater och färsk koriander, krydda med salt. Låt formen stå ytterligare ca 40 minuter i ugnen tills köttet är mört.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept