Lamm i dillsås

Lamm i dillsås
Foto: TV4

En välkänd husmansrätt från både krog och i hemmen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg lammbringa
  • vatten + 1 msk salt
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • stjälkarna av en knippa dill

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl av buljongen
  • 2 msk hackad dill
  • 1,5 msk ättiksprit (12%)
  • 2 tsk socker
  • 1 dl vispgrädde
  • ev 1 äggula

Gör så här

  1. Dela lammköttet i lagom stora portionsbitar. Klipp stjälkarna av dillen, spara dem. Klipp resten av dillen. Koka upp köttet i lätt saltat vatten (så mycket att det täcker köttet). Spola av köttet med kallt vatten. Diska ur grytan.
  2. Lägg köttet i grytan. Häll på nytt vatten. Tillsätt salt, peppar och dillstjälkarna. Låt det hela koka upp, skumma väl. Småkoka på svag värme tills köttet känns mört, ca 1 timme. Lägg över köttbitarna i en serveringsgryta och håll det varmt. Spar buljongen.
  3. Dillsås: Fräs mjölet i matfettet på svag värme, utan att det tar färg. Tillsätt den silade buljongen. Koka i ca 5 minuter. Tillsätt grädden. Rör ihop socker och ättika och smaksätt såsen med detta. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs. Sjud såsen i några minuter. Tillsätt den hackade dillen och slå såsen över köttet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept