Lamm i dillsås

Lamm i dillsås
Foto: TV4

Dillkött hette den här rätten förr. Då lagades den med grädde i såsen och kändes inte som smalmat, direkt. Det här är ett mera tidsenligt recept som även du som måste tänka på vikten kan äta med gott samvete. Arrowroot kan bytas ut mot potatismjöl.

17 mars 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg grytbitar av lamm
  • vitpepparkorn
  • salt
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 stor knippa dill
  • 1,5 msk ättika
  • 1,5 msk socker
  • 2 msk arrowrot

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Skär köttet i tvåcentimetersbitar. Lägg i en gryta, häll över vatten så att det täcker, koka upp och låt koka häftigt i 3-4 minuter. Häll av vattnet och skölj köttbitarna. Då får du bort all äggvita som koagulerat till skum och gör buljongen grumlig och mindre god.
  2. Lägg tillbaka bitarna i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker, mät hur mycket du tar. Koka upp, skumma väl och lägg i 4 vitpepparkorn och 1 tsk salt per liter vatten. Låt koka tills köttet är mört, ca 1 timme. Skölj och ansa purjolök och morot. Lägg i och låt koka med de sista 10 minuterna.
  3. Lägg upp köttet i en värmd serveringsskål. Skiva morot och purjolök och lägg ovanpå. Strö över rikligt med hackad dill. Håll varmt.
  4. Koka ihop buljongen lite. Smaksätt med ättika, socker och salt. Red av med arrowrot. Häll såsen över köttet och grönsakerna. Servera med nykokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept