Laktosfri chokladtårta med citruskräm

Laktosfri chokladtårta med citruskräm
Foto: TV4

Tänk att kunna laga en stor, hög tårta utan både grädde och smör! Här är en laktosfri chokladtårta med citruskräm och röda bär.

7 mars 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 dl kakaopulver
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • mjölkfritt margarin och vetemjöl till formen

Citruskräm:

  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl lätt apelsinmarmelad
  • röda vinbär till dekoration

Gör så här

  1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175°. Smörj kakformen med mjölkfritt margarin och pudra med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman kakaopulver, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggvispet. Häll smeten i kakformen. Grädda kakan i 50- 60 minuter. När kakan lossnat från kanterna och är torr i mitten är den klar. Prova med en sticka. Låt kakan vila i formen i 5 minuter innan den stjälps upp.
  2. Citruskräm: Skrubba apelsiner och citroner noga. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt saft och skal. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa och rör tills krämen tjocknat. Lyft upp skålen och rör ner kallt margarin i krämen. Låt krämen svalna.
  3. Dela kakan i 2 bottnar. Bre ut ett tunt lager apelsinmarmelad på den ena. Lägg på den andra. Bre citruskrämen över hela tårtan. Garnera med röda vinbär. Tips: För annorlunda smak på tårtan, byt ut apelsinmarmeladen mot mosade hallon och banan. Röda vinbär kan bytas ut mot färska lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept