Laktosfri chokladtårta med citruskräm

Laktosfri chokladtårta med citruskräm
Foto: TV4

Tänk att kunna laga en stor, hög tårta utan både grädde och smör! Här är en laktosfri chokladtårta med citruskräm och röda bär.

7 mars 2011
Visa mer
10

Du behöver

  • 1 dl kakaopulver
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • mjölkfritt margarin och vetemjöl till formen

Citruskräm:

  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl lätt apelsinmarmelad
  • röda vinbär till dekoration

Gör så här

  1. Tårtbotten: Värm ugnen till 175°. Smörj kakformen med mjölkfritt margarin och pudra med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman kakaopulver, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggvispet. Häll smeten i kakformen. Grädda kakan i 50- 60 minuter. När kakan lossnat från kanterna och är torr i mitten är den klar. Prova med en sticka. Låt kakan vila i formen i 5 minuter innan den stjälps upp.
  2. Citruskräm: Skrubba apelsiner och citroner noga. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt saft och skal. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten. Vispa och rör tills krämen tjocknat. Lyft upp skålen och rör ner kallt margarin i krämen. Låt krämen svalna.
  3. Dela kakan i 2 bottnar. Bre ut ett tunt lager apelsinmarmelad på den ena. Lägg på den andra. Bre citruskrämen över hela tårtan. Garnera med röda vinbär. Tips: För annorlunda smak på tårtan, byt ut apelsinmarmeladen mot mosade hallon och banan. Röda vinbär kan bytas ut mot färska lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör från kända varumärken Se fler

Fler goda recept