Lakrits- och citronkakor

10 kakor
Lakrits- och citronkakor
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Marmorerade småkakor med citron och lakrits. Till det här receptet används endast hälften av mördegen. Resten kan exempelvis användas till Madeleines ingefärskakor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

24 september 2015
Visa mer
10 kakor

Du behöver

Mördeg

  • 45 g socker (0,5 dl)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 132 g mjöl (2,2 dl)
  • 0,5 äggula

Citron

  • 0,5 citron, rivet skal av
  • gul färg

Lakrits

  • 4,5 g lakritspulver (2 tsk)
  • svart färg

Glasyr

  • 30 g florsocker (0,5 dl)
  • 1 skvätt citronsaft

Dekoration

  • lakritspulver

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda allt förutom äggulan i en matberedare. Sedan äggulan och mixa snabbt ihop. Dela upp degen på två och kyl i kylskåp.
  2. Smaksättning
    Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Använd bara halva satsen mördeg. Dela upp i två delar. Blanda i citronskal och gul färg i den ena, lakritspulver och svart färg i den andra.
  4. Forma två rullar, som lätt blir en. Skär 10 stycken skivor, gör en boll och platta ut på bakplåtspapper. Grädda i ca 8-10 min.
  5. Blanda ihop glasyren och ringla över kakorna och strö över lite lakritspulver.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept