Lakrits- och citronkakor

Lakrits- och citronkakor
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Lakrits- och citronkakor

12 ingredienser

Marmorerade småkakor med citron och lakrits. Till det här receptet används endast hälften av mördegen. Resten kan exempelvis användas till Madeleines ingefärskakor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner kakor

Mördeg

  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 132 g vetemjöl [2,2 dl]
  • 0,5 ägg, gulan

Citron

  • 0,5 citron, rivet skal av
  • gul färg

Lakrits

  • 4,5 g lakritspulver [2 tsk]
  • svart färg

Glasyr

  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 0,5-1 tsk citronsaft

Dekoration

  • lakritspulver

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda allt förutom äggulan i en matberedare. Sedan äggulan och mixa snabbt ihop. Dela upp degen på två och kyl i kylskåp.

Smaksättning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Använd bara halva satsen mördeg. Dela upp i två delar. Blanda i citronskal och gul färg i den ena, lakritspulver och svart färg i den andra.
  3. Forma två rullar, som lätt blir en. Skär 10 stycken skivor, gör en boll och platta ut på bakplåtspapper. Grädda i ca 8-10 min.
  4. Blanda ihop florsocker och citronsaft till glasyren, tillsätt så mycket citron som behövs för rätt konsistens. Ringla glasyren över kakorna och strö över lite lakritspulver.