Läckra lördagspajen

Läckra lördagspajen
Foto: TV4

Eftersom den innehåller spaghetti mättar den många.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • Deg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 300 g skinka, kokt eller benfri kassler
  • 100 g spaghetti
  • 1 st purjolök, stor
  • 1 st grön paprika, stor
  • 1 paket ärter, frysta
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • salt och peppar
  • lite riven muskotnöt

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vatten och lägg den i kylen 1 timma.
  2. Bryt spaghettin och koka den på vanligt sätt. Låt den rinna av. Vänd i lite matolja så den inte kladdar ihop.
  3. Strimla purjon och tärna paprikan och fräs med matfett tills det blir mjukt och glansigt. Skär skinkan i mycket små tärningar.
  4. Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg hälften av spaghettin i en smord ugnsform. Fyll på med skinka, grönsaker och tinade ärter. Täck med resten av spaghettin.
  5. Vispa ihop äggen men ta undan 1-2 msk att pensla pajen med. Vispa ner mjölken och krydda. Slå äggsmeten i formen. 6 Kavla ut pajdegen, nagga den och lägg som ett lock över formen. Tryck till runt kanterna och skär bort överflödig deg. Så långt kan pajen förberedas. Ställ i kyl om den inte ska användas genast.
  6. Pensla pajen med ägg och grädda cirka 40 minuter. En stor skål grönsallad passar bra till.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept