Läcker grönkålssoppa

Läcker grönkålssoppa
Foto: Daniel Ohlsson

Läcker grönkålssoppa

Av: William - Sveriges yngsta mästerkock

Från: Sveriges yngsta mästerkock

8 ingredienser

25 m

Det här är den bästa vegetariska rätt jag vet. Hemma brukar vi alltid äta den till jul. /William

TIPS: Toppa gärna soppan med ett halvt hårdkokt ägg

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g färsk grönkål [2 stånd]
  • 1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (eller hönsbuljongtärningar)
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk (eller vispgrädde)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj grönkålen väl. Repa av de krusiga kålbladen från stjälkarna. Grovhacka sedan kålbladen, det går fort och lätt med en bra kniv.
  2. Koka upp vatten med höns- eller grönsaksbuljong och lägg i den hackade grönkålen. Koka under lock i 8–10 minuter (eller bara i 5 minuter om du vill ha en riktigt grön soppa).
  3. Knåda ihop smöret och vetemjölet till en liten boll och lägg i kastrullen. Låt bollen smälta under omröring.
  4. Koka soppan i ett par minuter utan lock.
  5. Häll i mjölk eller grädde och smaksätt med salt och peppar om det behövs.