Kycklingspett med saffransris och gurksås

Kycklingspett med saffransris och gurksås
Foto: TV4

Den här rätten har hämtat inspiration i det persiska köket, där man ofta äter kyckling, kryddar med saffran och serverar med yoghurt. Spetten kan grillas på träkolsgrill, i grillpanna eller i ugn, 275°.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 portioner parboiled ris
  • 0,5 gul lök
  • 0,75 dl pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • 0,5 krm stött saffran
  • 1 msk vatten

Kall gurksås:

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,25 slanggurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad mynta
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 rödlök

Du behöver också:

  • 8 träspett

Gör så här

  1. Lägg träspetten i blöt. Skala och riv den gula löken. Pressa saften ur citronerna. Blanda löken med citronsaften och saltet. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Vänd ner kycklingbitarna och blanda väl. Låt det stå 4 timmar i kylskåpet. Vänd bitarna då och då. Ta upp kycklingbitarna ur lökröran och trä upp dem tätt på spetten. Spara lökröran.
  2. Lös saffranet i 1 msk vatten. Koka upp vattnet till riset och rör ner hälften av saffransblandningen. Koka riset enligt anvisningen på paketet. Skär gurkan i stavar. Skala vitlöksklyftan. Blanda yoghurt, gurka, mynta, salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Ställ svalt till servering. Skär rödlöken i ringar och dekorera före servering.
  3. Rör ner resten av saffranen och det smälta smöret i lökröran och fördela det väl runt om kycklingbitarna. Halstra eller grilla spetten i 10-15 minuter. Vänd spetten då och då. Ös med den resterande lökröran. Kycklingen är klar när köttsaften är färglös och genomskinlig. Servera spetten genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept