Kycklingspett med saffransris och gurksås

Kycklingspett med saffransris och gurksås
Foto: TV4

Den här rätten har hämtat inspiration i det persiska köket, där man ofta äter kyckling, kryddar med saffran och serverar med yoghurt. Spetten kan grillas på träkolsgrill, i grillpanna eller i ugn, 275°.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 portioner parboiled ris
  • 0,5 gul lök
  • 0,75 dl pressad citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • 0,5 krm stött saffran
  • 1 msk vatten

Kall gurksås:

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,25 slanggurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad mynta
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 rödlök

Du behöver också:

  • 8 träspett

Gör så här

  1. Lägg träspetten i blöt. Skala och riv den gula löken. Pressa saften ur citronerna. Blanda löken med citronsaften och saltet. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Vänd ner kycklingbitarna och blanda väl. Låt det stå 4 timmar i kylskåpet. Vänd bitarna då och då. Ta upp kycklingbitarna ur lökröran och trä upp dem tätt på spetten. Spara lökröran.
  2. Lös saffranet i 1 msk vatten. Koka upp vattnet till riset och rör ner hälften av saffransblandningen. Koka riset enligt anvisningen på paketet. Skär gurkan i stavar. Skala vitlöksklyftan. Blanda yoghurt, gurka, mynta, salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Ställ svalt till servering. Skär rödlöken i ringar och dekorera före servering.
  3. Rör ner resten av saffranen och det smälta smöret i lökröran och fördela det väl runt om kycklingbitarna. Halstra eller grilla spetten i 10-15 minuter. Vänd spetten då och då. Ös med den resterande lökröran. Kycklingen är klar när köttsaften är färglös och genomskinlig. Servera spetten genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept