Kycklingsliders med chilimajo, persiljesallad och sötpotatispommes

Kycklingsliders med chilimajo, persiljesallad och sötpotatispommes
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Kycklingsliders med chilimajo, persiljesallad och sötpotatispommes

32 ingredienser

2 h

Sliders är lite mindre hamburgare. Perfekt att servera på buffén eller till minglet. De här miniburgare är på kycklingfärs med tomat, rödlök och persiljesallad, chilidressing och pommes frites på sötpotatis.

Tips! Det blir 20 hamburgerbröd. Använd så många du behöver och frys in resten!

Ingredienser

portioner sliders

Hamburgerbröd (20 st)

  • 50 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • ca 9,5 dl vetemjöl special [0,5 dl till utbakning]
  • 1 ägg, uppvispat till pensling
  • sesamfrömix, till topping

Kycklingburgare (12 st till sliders)

  • 500 g kycklingfärs
  • 2 äggulor
  • 2 tsk sriracha
  • 4 msk persilja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl grädde
  • 12 varv med svartpepparkvarnen

Tomat, rödlök och persiljesallad

  • 2 plommontomater (el kvisttomater)
  • 1-2 rödlökar
  • 2-3 kvistar färsk bladpersilja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Jalapeño- och chilidressing

  • 2 dl majonnäs
  • 2-3 tsk sriracha
  • 3-4 msk inlagd mild, grön chili eller ca 3 jalapeños
  • 1 krm salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • salladsmix

Sötpotatispommes

  • 2-3 sötpotatisar
  • rapsolja
  • potatismjöl
  • salt

Gör så här

Hamburgerbröd

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och vatten. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan.
  2. Tillsätt socker, salt och rör ner mjölet successivt i blandningen. Det skall bli en fin och jämn deg. Arbeta degen med degkrok eller elvispens degkrokar. Låt jästa under bakduk till dubbel storlek ca 45-50 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord försiktigt. Platta inte till degen, låt den vara luftig och fin. Dela degen i två delar och skär ut 10 jämna bitar per del (20 totalt). Rör inte på bitarna för mycket. Tricket är här att direkt rulla bullar utan att trycka ut för mycket luft ur den jästa degen.
  4. Rulla varje bit till en fin, jämn boll och lägg på en plåt. Platta till med fingrarna så att varje bulle blir ca 2 cm tjock. Låt jäsa ytterligare ca 35 minuter under bakduk.
  5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö sedan över sesamfrömix till topping. Eller som jag ofta gör, ingen topping alls. Med bara ägg blir det en glansig bulle med glansig yta.
  6. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Ta ut, låt svalna.
  7. Grilla gärna brödets insida innan du monterar ihop burgaren Det blir sånt härligt krisp och en ytterligare texturkänsla!

Kycklingburgare

  1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke, blanda väl. Låt stå svalt tills det är dags att steka burgarna.
  2. Ta rikligt med vatten på handflatorna när biffarna skall formas. Forma och platta till dom så dom blir ca 1 cm tjocka och ca 7 cm i diameter.
  3. Stek ca 4-5 st åt gången i pannan i smör och låt dom bli helt genomstekta (ca 3 minuter). För att vara på den säkra sidan eftersom det är kyckling så skär i mitten på en bit och se efter så att det är genomstekt. Salta och peppra.

Tomat, rödlök och persiljesallad

  1. Tvätta tomaterna och skala löken. Skiva tomaterna i 0,5-1 cm tjocka skivor.
  2. Skiva rödlöken tunt i ringar och lägg ner dom i en djup tallrik, fyll på med iskallt vatten. (Jag lägger alltid ner min rödlök i kallt vatten innan jag serverar den. Då tycker jag att den blir krispigare och mildare i smaken)
  3. Skölj och hacka bladpersiljan och häll av vattnet från rödlöken.
  4. Varva nu tomatskivor med rödlöksringar och hackad bladpersilja på ett fat. Salta och peppra efter smak.

Jalapeno och chilidressing

  1. Blanda samman majonnäs, sriracha, inlagd mild, grön chili och salt.
  2. Man kan alltså välja att byta ut den inlagda chilin mot strimlade jalapenos om man vill. Bara det blir lite textur i såsen så blir det bra.

Ugnsrostad sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva sötpotatisen i mindre stänger. Lägg ner i en skål och ringla över rapsolja. Blanda runt med händerna så alla potatisstängerna får olja på sig.
  2. Lägg ut stängerna på en plåt täckt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter.
  3. Ta ut plåten och pudra lite potatismjöl över sötpotatispommesarna, blanda upp med händerna och ringla lite olja över och lägg upp på plåten igen fast på ett nytt bakplåtspapper. Höj värmen till 220-230 grader och sätt in potatisarna igen. På detta sätt blir sötpotatispommesen krispigare. Potatismjöl = stärkelse och stärkelse ger krisp.
  4. Montera burgarena och servera till pommesen!