Kycklingnuggets

45 m
4
Kycklingnuggets
Foto: Sébastien Boudet
Från Nyhetsmorgon

Friterad kyckling som panerats i surdegsströbröd. Gott och flottigt!

Tips! De delar av kycklingen som inte används till nuggets kan du sjuda på lågvärme i saltvatten med morötter, purjolök, bouquet garnis, det tar cirka 2 timmar. Köttet som lossnar passar bra till en pasta, benen kan du koka fond på. 

30 augusti 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

  • 1,5 kg hel kyckling
  • surdegsströbröd
  • stenmalet fullkornsrågmjöl
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • kryddor, efter smak.
  • 1 l friteringsolja, typ druvkärns-, solros- eller rapsolja

Servering

  • 1 citron
  • aioli

Gör så här

  1. Stycka kycklingen enligt det vanliga styckschemat. Då får man ut filéerna, lår och innerlår. Skär filéerna i strimlor och bena ur lår och innerlår.
  2. Salta och peppra köttet, rulla sedan alla bitar i mjölet tills de är torra. Doppa bitarna i vispat ägg och sen i mjölet igen. Doppa ännu en gång i ägget och avsluta med att doppa i saltat och kryddat surdegsströbröd.
  3. Låt de färdiga bitarna torka en stund. Om de fortfarande känns blöta, rulla dem i ströbrödet en sista gång.
  4. Häll olja i en kastrull med höga kanter och passande lock (jätteviktigt i fall det skulle börja brinna då är det lätt att släcka med locket). Låt oljan gå upp till 170-180 grader, inte mer.
  5. Fritera 10-12 kycklingbitar i taget, börja med de största. Tiden beror på storleken på nuggetsen, det kan ta allt från 2-3 till 10-12 minuter. Provskär i en bit om du är osäker.
  6. Lägg upp de färdigfriterade nuggetsen ett fat med mycket hushållspapper på, på så sätt får du bort så mycket friteringsolja som möjligt.
  7. Pressa över en citron och servera med en god aioli.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept