Kycklingbuljong

Kycklingbuljong
Foto: TV4

Ljus kycklingbuljong är en av de klassiska franska buljongerna. Den är en perfekt grund till många goda soppor och såser. Behöver du något varmt och snällt en kall dag kan du värma den som den är, slå den i en tekopp, strö över lite hackad persilja, dricka långsamt och känna hur värmen och välbefinnandet sprider sig.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • skrovet, vingarna och benen av
  • en stor kyckling
  • 1 gul lök
  • 1 kryddnejlika
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 0,25 rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 liter vatten
  • 2 msk salt

Bouquet garni

  • 10 persiljestjälkar
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn

Gör så här

  1. Knyt in persilja, timjan, lagerblad och vitpepparkorn i gasväv. Skala löken och tryck in en kryddnejlika. Ansa purjolöken. skala morot, rotselleri och vitlök. Skär purjo, morot och rotselleri i mindre bitar.
  2. Skölj kycklingskrovet och dela det i bitar. Häll över vattnet. Koka upp och skumma noga. Lägg i grönsakerna och salt. Koka upp och skumma ännu en gång. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 3-4 timmar. Skumma åter igen, om det behövs.
  3. Sila buljongen genom finmaskig trådsil. Låt silen stå och rinna av ordentligt. Kyl buljongen och lyft bort fettet som lagt sig överst. Nu är buljongen klar att användas till soppor och såser. Den kan även djupfrysas.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept