Kycklingbulgogi Ssam

30 m + marinering
4
Från Nyhetsmorgon

Bulgogi är en av koreanernas absoluta favoriträtter. Det kallas även "eldkött" - inte för att det är hett och starkt, utan för att i Korea grillar man helst bulgogin över en öppen eld, helst direkt på bordet! Funkar även på svensk grill eller i en riktigt het panna på spisen. /Jennie

  • Doenjang är en koreansk sojabönspasta, kan ersättas med misopasta
  • Gochujang är en sötstark koreansk chilipaste, kan ersättas med sambal oelek + 1 msk honung 

Maya Samuelssons dryckestips:

1. Alkoholfri torr cider, Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike, Nr: 1990

2. Vitt torrt vin, Alvarinho Contacto, druva: Alvarinho, Portugal, Nr: 6707

3. Rött torrt vin, Calera Pinot Noir, druva: Pinot Noir USA, Nr: 87282

26 februari 2016
Visa mer
30 m + marinering
4

Du behöver

  • 600 gr hel kycklinglårfilé
  • 0,5 dl ljus soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 rivet päron
  • 1 msk risvinäger
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 0,5 riven lök

Ssamsås:

  • 2 msk doenjang - koreansk sojabönspasta, kan ersättas med misopasta
  • 2 msk gochujang - sötstark koreansk chilipaste, kan ersättas med sambal oelek + 1 msk honung
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 salladslök, fint skivad
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g färska böngroddar
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Gurka med gräslök och chili

  • 1 fast stor gurka
  • 1 bunte gräslök, gärna japansk platt
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk koreanskt chilipulver
  • 1 klyfta vitlök, riven

Till servering

  • koreanskt eller japanskt ris
  • olika sorters salladsblad
  • kimchi

Gör så här

  1. Kyckling och sås
    Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklinglåren i marinaden, blanda ordentligt. Ställ att marinera i kylen, minst en timme men gärna över natten.
  2. Rör samman alla ingredienserna till ssamssåsen.
  3. Hetta upp en stekpanna tills den är rykande het. Stek kycklingen och vänd med jämna mellanrum så sockret inte bränns. Låt vila i några minuter, skiva sedan upp och servera kycklingbulgogin i skivor.
  4. Sesamgroddar
    Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  5. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.
  6. Gurka
    Skiva gurkan tunt. Häll över 2 tsk salt och låt stå i 30 minuter. Krama sedan ur allt vatten.
  7. Blanda risvinäger, socker, vitlök och koreansk chilipulver.
  8. Skär gräslök i 3 cm långa bitar. Gräslöken med gurkan och den sötsyrliga blandningen.
  9. Servering
    Servera kycklingskivorna att lägga i salladsblad tillsammans med kokt ris, ssamsåsen, kimchi och den chilipicklade gurkan
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept