Kyckling med champinjonsås

Kyckling med champinjonsås
Foto: TV4

Genom att kycklingen kokas en dag i förväg och får svalna i buljongen blir den extra saftig.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 kycklingar à 1 kg
  • 6-8 morötter i stavar

Buljongen:

  • 2-3 l vatten
  • 2-3 tsk salt
  • ca 10 vitpepparkorn
  • 0,5 purjolök i bitar

Såsen:

  • 2-3 dl hopkokt kycklingbuljong
  • 2,3 msk smör
  • 4-5 finhackade champinjoner
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • en aning kajennpeppar

Servering:

  • färskpotatis

Gör så här

  1. Lägg kycklingarna i en kastrull, täck med kallt vatten. Koka upp, skumma och tillsätt kryddor och purjo. Låt sjuda under lock i 35-40 minuter. Låt morötterna koka med i 5-10 minuter mot slutet.
  2. Ta upp morötterna. Låt kycklingarna svalna i buljongen. Ställ gärna i kylen till följande dag.
  3. Skär bort brösthalvorna. Befria resten av köttet från ben, men behåll låren hela. Lägg kycklingen i en eldfast form med morötterna mellan bitarna och häll lite buljong över. Täck med folie och värm i 200° varm ugn i 8-10 minuter före serveringen.
  4. Sila buljongen till såsen och koka ihop till 2-3 deciliter. Smält smöret i en kastrull och fräs champinjonerna i några minuter. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde lite i taget. Koka såsen i några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och lite kajenn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept