Kyckling med aprikos

Kyckling med aprikos
Foto: TV4

Kombinationen kyckling och aprikos är spännande. Kycklingen ska marineras, helst över natten. Det är viktigt att kycklingen och aprikoserna får en timme på sig att "vänja sig vid varandra" innan rätten serveras. Kokt ris är gott till. *Frön från 6 gröna kardemummakapslar kan bytas ut mot 1/2 tsk kardemummakärnor.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg kycklingdelar
  • 6 kryddnejlikor
  • frön från 6 gröna kardemummakapslar
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 cm hackad färsk ingefära
  • 150 g torkade aprikoser
  • 3 dl vatten
  • 2 msk matolja
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3-4 grön spansk peppar
  • 2 mogna tomater, hackade
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Dra skinnet av kycklingbitarna. Stöt eller mal kryddnejlika, kardemumma, kanel och spiskummin. Blanda saltet, hälften av de stötta kryddorna, 1 pressad vitlöksklyfta och hälften av ingefäran. Gnid in kycklingbitarna med blandningen. Låt dem marinera i kylskåpet minst 4 timmar eller över natten. Koka aprikoserna i vattnet så att de bli nätt och jämnt mjuka.
  2. Dela chilifrukterna i halvor på längden, kärna ur och hacka fruktköttet fint. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken tills den är brun men inte bränd. Tillsätt chilifrukten, den andra pressade vitlöksklyftan och resten av ingefäran och låt fräsa under omrörning ett par minuter. Lägg i kycklingbitarna och bryn dem runt om. Lägg i tomaterna och ett par matskedar vatten, rör om och sjud på låg värme ca 20 minuter. Sätt till socker och vinäger och låt koka ca 15 minuter.
  3. Vänd försiktigt ner aprikoserna med sitt spad, dra kastrullen åt sidan och låt den stå ca 1 timme så att smakerna blandas. Värm och smaka av före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept