Apelsinsås passar till all typ av fågel och här serverar vi den med kyckling och broccoliris. Äppelklyftor och apelsinfiléer ger vacker färg och god smak.
Sätt ugnen på 175°. Krydda kycklingen med salt och peppar och stek den i ugnen ca 1 timme. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°. Fräs riset i en kastrull. Häll på grönsaksbuljongen och koka i ca 20 minuter. Hacka spenat och fräs den lätt, dela broccolin i buketter och sjud den i lättsaltat vatten en kort stund. Blanda ner broccoli och spenat i riset när det är färdigkokt.
Apelsinsås: Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen och vispa ner buljongen, låt koka i ca 5 minuter. Skala och hacka löken och riv skalet från 1 apelsin och pressa ut saften. Fräs lök och apelsinskal i en kastrull i smör, häll på apelsinsaft och portvin och rör sedan ner blandningen i såsen. Krydda med salt och peppar.
Klyfta äpplet och filea den andra apelsinen. Skär upp kycklingen i mindre bitar och lägg upp tillsammans med äppelklyftor och apelsinfiléer. Servera med ris och apelsinsås.