Kyckling med apelsinsås

Kyckling med apelsinsås
Foto: TV4

Apelsinsås passar till all typ av fågel och här serverar vi den med kyckling och broccoliris. Äppelklyftor och apelsinfiléer ger vacker färg och god smak.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling
  • salt och malen vitpeppar

Broccoliris:

  • 4 potioner ris
  • 100 g spenat
  • 100 g broccoli
  • 5 dl grönsaksbuljong

Apelsinsås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl portvin
  • 1 gul lök
  • 1 apelsin

Till servering:

  • 1 apelsin
  • 1 äpple

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Krydda kycklingen med salt och peppar och stek den i ugnen ca 1 timme. Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°. Fräs riset i en kastrull. Häll på grönsaksbuljongen och koka i ca 20 minuter. Hacka spenat och fräs den lätt, dela broccolin i buketter och sjud den i lättsaltat vatten en kort stund. Blanda ner broccoli och spenat i riset när det är färdigkokt.
  2. Apelsinsås: Smält smör i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen och vispa ner buljongen, låt koka i ca 5 minuter. Skala och hacka löken och riv skalet från 1 apelsin och pressa ut saften. Fräs lök och apelsinskal i en kastrull i smör, häll på apelsinsaft och portvin och rör sedan ner blandningen i såsen. Krydda med salt och peppar.
  3. Klyfta äpplet och filea den andra apelsinen. Skär upp kycklingen i mindre bitar och lägg upp tillsammans med äppelklyftor och apelsinfiléer. Servera med ris och apelsinsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept