Kyckling och grönsaker i ugn

Kyckling i ugn
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kyckling och grönsaker i ugn

15 ingredienser

I Grekland lagades förr ofta sådana här allt i ett-rätter i bagarens stora ugn. Rätten blir lika god i en vanlig ugn.

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk kyckling (på ca 1,5 kg)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 citron
  • 1 kruka färsk persilja
  • 10 potatisar
  • 10-12 steklökar
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rejält fänkålshuvud
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk smör (margarin)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Gnid in kycklingen med salt och peppar. Skiva citronen och stoppa in den och persiljan i fågelns buk. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form, stor nog att rymma också grönsakerna. Sätt in formen i ugnen, där den ska stå i 35 minuter.
  2. Skär potatis, paprika och fänkål i 2 1/2 cm stora bitar. Skala smålökarna. Skala och finhacka vitlöken. Smält ca 1 1/2 msk smör i en kastrull. Lägg i potatis och grönsaker och rör om. Krydda med timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar. Rör om och fräs några minuter utan att bryna.
  3. Lägg grönsakerna runt om kycklingen. Stek ytterligare 40 minuter. Vänd grönsakerna några gånger under tiden. Stick med provsticka i kycklingen och se efter att köttsaften är helt ofärgad. Servera direkt ur formen.