Kyckling i currysås

Kyckling i currysås
Foto: TV4

Förr kokades gärna höns som severades med currysås och kokt ris. En något mer snabblagad men minst lika välsmakande rätt är att koka kyckling på samma vis. Kokt ris passar bra att servera som tillbehör.

10 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor kyckling ( 1 1/2 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 1 persiljekvist
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 litet lagerblad
  • 1,25 liter vatten (ca)

Currysås:

  • 0,5 gul lök
  • 0,5 äpple
  • 1 msk curry
  • 25 g smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 7 dl buljong från kycklingkoket
  • ev salt

Till servering:

  • kokt ris

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en rymlig kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Slå av vattnet och skölj både kycklingen och kastrullen noga. Hacka löken. Skala och tärna morot, rotselleri och purjo.
  2. Koka upp nytt vatten, skumma väl och tillsätt lök, rotselleri, morot och purjo. Lägg i persilja, vitpeppar och lagerblad. Sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 3/4- 1 timme. Koka riset. Ta upp kycklingen, ta bort skinnet och skär köttet i portionsbitar. Håll varmt.
  3. Sås: Sila buljongen och ta vara på 7 dl. Tärna lök och äpple fint. Fräs tillsammans med curry i smör i några minuter på medelhög värme. Ta av från värmen och rör ner vetemjölet. Sätt tillbaka på plattan och spä med buljong, lite i taget, under omrörning. Låt koka i 5 minuter. Salta eventuellt. Rör ner kycklingbitarna i såsen och servera till riset.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept