Kyckling i cocotte

koket.se
Kyckling i cocotte
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Kyckling i cocotte

9 ingredienser

2,5 h

Vitlöks- och örtdoftande kyckling som tillagas hel i gjutjärnsgryta.

Utrustning som behövs för att laga denna rätt: 

  • 1 gjutjärnsgryta med lock, 5-7 liter 
  • 2 meter kökssnöre

Se Sébastien Boudet laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg hel kyckling
  • 1 vitlök
  • 2 gula lökar
  • 1 bouquet garnis (rosmarin, timjan, lagerblad, persilja, purjolök)
  • 50 g smör
  • 1 dl olja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl vitt vin (eller vatten)

Gör så här

  1. Knyt ihop kycklingen med kökssnören så benen och vingarna håller ihop med kroppen.
  2. Häll oljan och smöret i grytan under hög värme.
  3. Dela vitlöken i 2 på tvären och ställ den med den öppna sidan neråt i det varma fettet.
  4. Grovhacka lök och häll i grytan.
  5. Börja steka kycklingen i några minuter på varje sida så skinnet får en gyllenbrun färg. Salta och peppra, häll i vinet/vattnet och bouquet garnis.
  6. Sänk värme till medium och låt puttra i 2 timmar med ett sidbyte på kycklingen varje halvtimme.
  7. Låt kycklingen vila 30 minuter innan servering för bästa smak… Ännu bättre är att förbereda det hela dagen innan och värma upp någon timme innan servering.