Kung Oscars tårta

Kung Oscars tårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kung Oscars tårta

9 ingredienser

Det sägs att kung Oscar II älskade tårtan som bär hans namn. Denna tårta har alltsedan sekelskiftet varit självskriven på alla mera genomarbetade dessertbord. Tårtan är godast dagen efter den bakats. Den tål även att djupfrysas en kortare tid.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten:

  • 150 g sötmandel
  • 3 dl florsocker
  • 5 äggvitor

Smörkräm:

  • 1 dl vatten, knappt
  • 1 dl strösocker
  • 3-4 äggulor
  • 225 g smör

Garnering:

  • 50 g mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 125°. Rita upp 4 runda bottnar på ett stort bakplåtspapper. Smörj pappret väl med smör eller olja. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsocker. Vispa äggvitorna blanka och toppiga men utan att de blir hårda och gryniga. Blanda ner det i mandel- och sockerblandningen. Fördela smeten på de uppritade bottnarna. Vill man ha dem lite tjockare kan man nöja sig med 3 stycken. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna något och lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  2. Smörkräm: Sjud socker och vatten och låt det koka ihop till en simmig lag. Häll en droppe av lagen i kallt vatten. Sockerlagen är färdigkokt om droppen trådar sig då du tar den mellan tummen och pekfingret. Vispa äggulorna pösiga. Häll den heta sockerlagen över äggulorna under kraftig vispning. Rör smöret mjukt. Tillsätt den avsvalnade äggblandningen lite i taget under omrörning. Rör tills krämen är blank och smidig.
  3. Rosta mandelspånen till garneringen så att de får en vackert guldgul färg. Varva bottnar och smörkräm. Bred ett tunt lager smörkräm på den översta bottnen. Garnera med de rostade mandelspånen och pudra över ett lätt lager florsocker. Vill man göra en rundel i mitten lägger man ett litet rundklippt papper på tårtan innan man siktar över florsockret.