Kumminkavring

Kumminkavring
Foto: TV4

Det här blir en mycket saftig och god kavring. Den passar till de flesta pålägg, men är en fullträff till julskinka. Degen tar två dagar att åstadkomma och den har fem timmars jästid, så planera i god tid.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 7+7 dl rågmjöl
  • 7+3,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk kummin,sött
  • 2 dl sirap,mörk
  • 50 g jäst
  • 1-2 msk olja
  • 1 l rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Mät upp 7 dl rågmjöl i en bunke. Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet. Tillsätt salt och kummin. Blanda väl, täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål. Blanda ner jästblandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den. Det blir en ganska lös deg. Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe. Den kommer nu att jäsa mycket. Efter 4 timmar: Värm ugnen till 175°. Tillsätt sirap, olja, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt. Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter.
  3. Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig. Då får de en tät struktur och fyrkantig form. Grädda i 45-50 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakhandukar och låt dem kallna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept