Kuddtårta med krona

Kuddtårta med krona
Foto: Andreas Lundberg/TV4

Kuddtårta med krona

Av: Lucas

Från: Hela Sverige bakar

25 ingredienser

Lemonkurd- och hallonfylld gräddtårta i form av en kröningskudde. Kronan i sugarpaste kan också avnjutas. 

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk

Smet 1

  • 4 msk hallonsylt
  • 1 tsk röd hushållsfärg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver

Smet 2

  • 1 citron, zest och saft (skal)
  • 1 tsk grön hushållsfärg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver

Fyllning 1

  • 5 dl grädde
  • 200 g vit bakchoklad

Fyllning 2

  • 600 g färskost
  • 1 förp lemon curd

Sugarpaste

  • 1 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten, kallt
  • 30 g kokosolja
  • 8 dl florsocker
  • 1 dl vit sirap
  • 1 msk rapsolja
  • röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Klä de fyrkantiga formarna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker pösigt till tårtbottnarna.
  3. Smält smör i en kastrull och häll därefter i mjölk. Låt det hela koka upp. Vispa ner smörmjölken i äggsockerblandningen.
  4. Dela på smeten i två bunkar. I den ena bunken häller du i hallonsylt och röd karamellfärg och vispa ihop det snabbt.
  5. I den andra bunken häller du i zest från en citron, citronsaft och grön karamellfärg.
  6. Sikta ner 4,5 dl mjöl, 3 tsk bakpulver och 1 krm vaniljpulver i hallonsmeten. Vispa snabbt ihop.
  7. Sikta ner 4,5 dl mjöl, 3 tsk bakpulver och 1 krm vaniljpulver i citronsmeten. Vispa snabbt ihop.
  8. Häll smeterna i varsin fyrkantig form. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Fyllning 1

  1. Koka upp 5 dl grädde. Häll den heta grädden över den vita chokladen i en burk med lock.
  2. Lös upp chokladen genom att vispa med en vanlig visp tills det blir en helt slät smet.
  3. Ställ in bunken i frysen tills bottnarna hunnit svalna. Vispa sedan till tjock mousse.

Fyllning 2

  1. Vispa ihop lemoncurd med färskost. Ställ in i kylen.

Sugarpaste

  1. Sätt i degkrokarna i köksassistenten. Häll i kallt vatten och gelatinpulver. Rör ihop så att det inte finns några klumpar.
  2. Ställ kastrullen på vågen och häll i kokosolja. Sätt kastrullen på spisen på nivå 5. Smält ihop gelatinblandningen och kokosoljan. Ta av kastrullen från plattan.
  3. Sikta ner florsocker i köksassistenten häll i gelatinblandningen och sirap. Sätt igång köksassistenten på låg hastighet. Stanna ofta och rör ner från kanterna, öka hastigheten och knåda ihop till en lös deg. Ha i rapsolja och knåda in degen/smeten.
  4. Ta ut degen ur bunken och ta bort så mycket som du ska färga rosa. Spara resten till vit.

Dekoration

  1. Häll florsocker på bordet och knåda degen tills den inte klibbar mer.
  2. Kavla ut den vita degen så att den täcker ett bakplåtspapper, några mm tjockt. Skär bort resterna runt omkring och spara i en plastpåse. Täck den utkavlade sugarpasten med plast.
  3. Färga den rosa sugarpasten och spara i en plastpåse.

Montering

  1. Grön botten längst ner. Lemoncurd bres på den gröna botten. Citronzest rivs på.
  2. Röd botten monteras på den gröna.
  3. Skär ut tårtan så att det blir som en kudde. Smeta på massor av lemoncurdkräm.
  4. Kavla ut sugarpasten på ett bakplåtspapper med florsocker på om den bli skrynklig tar man en stekspade i metall och plattar ut.
  5. Lägg på bottnarna. Ta en träslev och gör mönster med. Ta en tops och doppa i vatten och dutta i varje hörn på tårtan. Lägg på pärlsocker där du duttat på med vatten.
  6. Kavla ut sugarpaste och skär ut en krona med en liten vass kniv.