Kubansk lammgryta - Ovejo en salsa och chatino

2 h
4 - 6
Kubansk lammgryta - Ovejo en salsa och chatino
Foto: TV4

Smakrik och het lammgryta, som på kubanskt vis serveras tillsammans med friterad matbanan och ris med svarta bönor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 november 2016
Visa mer
2 h
4 - 6

Du behöver

Lammgryta

  • 1 kg lammstek, i bitar
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 8-10 klyftor vitlök, pressade
  • 4 dl vatten
  • 1 msk örtsalt
  • 1 tsk achiote
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk ingefära
  • svartpeppar
  • 2-3 små chilis, hela eller hackade för mer hetta
  • 400 g krossade tomater
  • 33 cl ljus öl

Kubanskt ris

  • 1,5-2 dl svarta bönor
  • 3 dl ris
  • 1 tsk salt

Sallad

  • 8-10 salladsblad
  • 5 tomater
  • 200 g vitkål
  • 1 paprika

Friterad matbanan

  • 3 dl frityrolja
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 2 matbananer
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Ovejo en salsa - Lammgryta
    Bryn lammet tills det får fin färg ca 3-5 minuter. Lägg lammet i en stekgryta tillsammans med lök och vitlök, tillsätt vatten, kryddorna och chilin. Koka i ca 40 minuter och häll sedan i tomaterna. Koka ytterligare i ca 30-40 minuter så att köttet blir mjukt. Tillsätt ölen och koka upp.
  2. Congris - ris med svarta bönor
    Koka bönorna med 5 dl vatten i ca 45 minuter så de blir mjuka. Koka riset i 7 dl vatten tillsammans med bönorna ca 15-20 minuter.
  3. Sallad
    Hacka och blanda alla grönsakerna till salladen.
  4. Chatino - Friterad matbanan
    Värm oljan i en gryta. Hacka vitlöken. Skala och skär matbananerna i centimetertjocka skivor. Doppa dem i en blandning av hackad vitlök, salt och vatten. Fritera dem i ca 2 minuter. Ta upp dem och platta till dem med typ botten på ett glas. Pensla dem med vitlök och fritera i ytterligare 2-3 minuter.
  5. Servera bananerna på en gång tillsammans med lammgrytan, riset och salladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept