Kryddströmming lagas oftast av hel strömming med ryggbenet kvar. Det är enkelt, men inläggningen tar 4-5 dagar. Den färdiga kryddströmmingen håller sig upp till två veckor i kylskåp.
Dag 1: Rensa och skölj strömmingen och låt ryggbenet vara kvar. Blanda samman vatten, ättiksprit och salt i en vid form. Lägg i strömmingen och lägg på exempelvis en tallrik för att hålla strömmingen nere i lagen. Låt stå kallt i minst 12 timmar.
Dag 2: Låt strömmingen rinna av i durkslag. Stöt vitpeppar och kryddpeppar grovt och smula lagerbladen. Blanda samman socker, salt, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad, ingefära och kryddnejlika. Varva strömming och kryddor i en glasburk. Lägg på en tyngd som håller strömmingen nere i den lag som bildas. Ställ burken med strömmingen i kyl i 4-5 dygn.
Dag 4 –5: Skala och skiva löken tunt. Plocka vippor av dillen. Lägg upp strömmingen med lite av lagen och dekorera med lök och dill.