Kryddströmming

Kryddströmming
Foto: TV4

Den svenska strömmingen tillsammans med alla dessa främmande kryddor - det är nu man inser att cross-cuisine inte alls är något nytt fenomen. Kryddströmmingen måste förberedas i god tid, men sedan är den lätt att både servera och njuta av. Sandelträ köper man bland annat på apotek.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 2 kg strömming

Ättikslagen:

  • 3 dl ättika, 12%
  • 2 l vatten
  • 4 msk salt

Kryddorna:

  • 10 lagerblad
  • 10 g vitpeppar, krossad
  • 20 g kryddpeppar, krossad
  • 5 g nejlikor
  • 5 g sandelträ
  • 1,75 dl salt
  • 4,5 dl strösocker
  • eventuellt humle eller ingefära

Gör så här

  1. Rensa och skölj strömmingen, men låt ryggbenet sitta kvar. Använd en bra kökssax och klipp strömmingen snett bakom bröstfenan. Klipp bort analfenan och 1 mm av hela buken, så försvinner de små bukbenen. Klipp i samma tag bort även ryggfenan, men låt stjärten vara kvar.
  2. Blanda ättikslagen. Lägg ner fisken över natten.
  3. Blanda kryddorna.
  4. Ta upp filéerna ur lagen. Låt dem rinna av noga innan de varvas med kryddblandningen. Lägg på en lätt tyngd. Efter 10-14 dagar i kylen är kryddströmmingen färdig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept