Kryddströmming

Kryddströmming
Foto: TV4

Kryddströmming lagas oftast av hel strömming med ryggbenet kvar. Det är enkelt, men inläggningen tar 4-5 dagar. Den färdiga kryddströmmingen håller sig upp till två veckor i kylskåp.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 1 kg strömming

Lag:

  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 msk salt

Kryddblandning:

  • 4 msk salt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk grovstött vitpeppar
  • 1 msk grovstött kryddpeppar
  • 2 lagerblad
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen kryddnejlika
  • Garnering:
  • 0,5 gul lök
  • några dillkvistar

Gör så här

  1. Dag 1: Rensa och skölj strömmingen och låt ryggbenet vara kvar. Blanda samman vatten, ättiksprit och salt i en vid form. Lägg i strömmingen och lägg på exempelvis en tallrik för att hålla strömmingen nere i lagen. Låt stå kallt i minst 12 timmar.
  2. Dag 2: Låt strömmingen rinna av i durkslag. Stöt vitpeppar och kryddpeppar grovt och smula lagerbladen. Blanda samman socker, salt, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad, ingefära och kryddnejlika. Varva strömming och kryddor i en glasburk. Lägg på en tyngd som håller strömmingen nere i den lag som bildas. Ställ burken med strömmingen i kyl i 4-5 dygn.
  3. Dag 4 –5: Skala och skiva löken tunt. Plocka vippor av dillen. Lägg upp strömmingen med lite av lagen och dekorera med lök och dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept