Kryddströmming

Kryddströmming
Foto: TV4

Kryddströmming lagas oftast av hel strömming med ryggbenet kvar. Det är enkelt, men inläggningen tar 4-5 dagar. Den färdiga kryddströmmingen håller sig upp till två veckor i kylskåp.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg strömming

Lag:

  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 2 msk salt

Kryddblandning:

  • 4 msk salt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk grovstött vitpeppar
  • 1 msk grovstött kryddpeppar
  • 2 lagerblad
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen kryddnejlika
  • Garnering:
  • 0,5 gul lök
  • några dillkvistar

Gör så här

  1. Dag 1: Rensa och skölj strömmingen och låt ryggbenet vara kvar. Blanda samman vatten, ättiksprit och salt i en vid form. Lägg i strömmingen och lägg på exempelvis en tallrik för att hålla strömmingen nere i lagen. Låt stå kallt i minst 12 timmar.
  2. Dag 2: Låt strömmingen rinna av i durkslag. Stöt vitpeppar och kryddpeppar grovt och smula lagerbladen. Blanda samman socker, salt, vitpeppar, kryddpeppar, lagerblad, ingefära och kryddnejlika. Varva strömming och kryddor i en glasburk. Lägg på en tyngd som håller strömmingen nere i den lag som bildas. Ställ burken med strömmingen i kyl i 4-5 dygn.
  3. Dag 4 –5: Skala och skiva löken tunt. Plocka vippor av dillen. Lägg upp strömmingen med lite av lagen och dekorera med lök och dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept