Kryddris med ugnsstekt lax och yoghurtsås

POPULÄRT
Kryddris med ugnsstekt lax och yoghurtsås
Foto: TV4

Kryddris med ugnsstekt lax och yoghurtsås

Av: Petronella - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

40 m

Enkel, färgglad och god vardagsrätt med massa kärlek.

Dryck: Petit Chablis La Chablisienne (5585)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddris

  • 4 port basmatiris
  • 1 gul lök, hackad
  • 200 g pinjenötter
  • 0,5 g saffran
  • 100 g smör, till stekning
  • 1-2 msk olivolja
  • 0,5 grönt äpple, tärnat
  • 0,5 dl russin
  • 2 krm flingsalt
  • 0,5 krm malen spiskummin

lax

  • ca 500 g lax
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 msk sesamolja
  • ev 1 tsk chiliflakes
  • 2 krm flingsalt
  • sesamfrön

yoghurtsås

  • 1-2 kvistar färsk timjan, finhackad/stött
  • 3-4 dl yoghurt
  • 2 tsk örtsalt
  • 0,5 citron, saften
  • ev 1-2 tsk honung, flytande

sallad

  • 200 g rucolasallad
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Kryddris

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Ta gärna något mindre vatten än vad förpackningen anger. Använd en kökshandduk runt locket till riset för att undvika att riset blir för blött.
  2. Fräs på lök så den får gyllene färg och blir mjuk. Skjut löken lite åt sidorna i stekpannan och gör plats åt pinjenötterna. Rosta pinjenötterna i mitten av stekpannan tillsammans med saffran, smör och olivolja. De ska få lite färg men inte bli svarta. Se upp för det går fort!
  3. Häll sedan ned äpplen och russin och rör om. Häll på det färdigkokta riset i stekpannan (det får gärna ha lite tuggmotstånd), blanda och krydda efter smak med salt och spiskummin. Eller de kryddor du gillar bäst.
  4. Tillsätt gärna lite extra smör så att kryddriset blir saftigt och inte för torrt. Stek lätt och rör om vartefter. När avsmakat och klart – låt stå vid sidan av plattan/på svag värme till du är redo att servera (serveras bäst ljummet).

Lax

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en smord ugnsfast form.
  2. Häll på sesamolja på laxen och krydda med chiliflingor och salt. Strö över sesamfrön och tillaga laxen i ugnen i ca 15- 20 minuter, eller använd termometer och stek till 56 grader.

Yoghurtsås

  1. Finhacka timjan eller stöt i mortel och lägg i en skål. Blanda yoghurt, örtsalt och citronsaft i skålen. Smaka av och krydda efter eget tycke och smak. Tillsätt eventuellt honung för rundare smak. Blanda väl.

Sallad

  1. Lägg salladen direkt på tallriken, ringla lite olivolja över. Färdigt! Servera med lax, kryddris och yoghurtsås. Du kan också välja att använda ruccolan som bädd åt laxen.