Kryddmarinerat kött med syrliga grönsaker

Kryddmarinerat kött med syrliga grönsaker
Foto: TV4

Kryddmarinerat kött med syrliga grönsaker. Bulgogi heter nationalrätten i Sydkorea. Namnet betyder ”kött och eld”. Köttet bör ligga minst 3 timmar i marinaden innan det tillagas för att få den rätta smaken. Grönsakerna kan finstrimlas eller skivas. Ris i små skålar hör också till.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

Kryddmarinerat kött med syrliga grönsaker

  • 800 g lövtunna skivor entrecote.
  • 1 tsk sesamolja
  • neutral olja att steka i
  • 125 g kålrot
  • 125 g morot
  • 125 g slanggurka
  • 125 g rättika

Köttmarinad:

  • 10-15 vitlöksklyftor
  • 4 msk finhackad purjolök
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 0,75 dl japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk sesamolja

Grönsaksmarinad:

  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk finhackad purjolök
  • 2 tsk ättiksprit, 12 %
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor

Till servering:

  • kokt ris

Gör så här

  1. Kryddmarinerat kött med syrliga grönsaker
    Skala och pressa vitlöksklyftorna till köttmarinaden och lägg i en bunke. Ansa och strimla purjolöken och lägg i bunken. Tillsätt svartpeppar, soja, socker och sesamolja och blanda noga. Dela köttskivorna i munsbitar och häll marinaden över köttet eller lägg det i en plastpåse. Ställ kallt i minst 3 timmar eller över natten.
  2. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla fruktköttet fint. Blanda samman chili, purjolök, ättiksprit, socker och salt till grönsaksmarinaden. Pressa ner vitlöken. Skiva eller strimla grönsakerna och häll över marinaden. Låt stå minst en halvtimme innan de serveras.
  3. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttet hastigt i omgångar. Fräs även grönsakerna helt lätt. Servera genast med kokt ris.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept