Kryddig kycklinggryta med tomat, koriander och paprika

Kryddig kycklinggryta med tomat, koriander och paprika
Foto: TV4

Kryddig kycklinggryta med tomat, koriander och paprika

Av: Jonas - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

35-45 m

Klassisk lättlagad men fantastisk kycklinggryta Pollo Saltado med kryddig hetta från Aji Amarillo och avrundas med balanserande smak av koriander, tomat och paprika.

Dryckestips: Vitt vin: Cono Sur, Gewürztraminer (art.nr. 6680)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 dl soja
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk malen spiskummin (eller kummin stött i mortel)
  • 10-12 klyftor vitlök
  • 4 kycklingbröst
  • 4 dl okokt långkornigt ris
  • rapsolja, till stekning
  • 1-1,5 rödlök
  • 2 paprikor
  • 4 tomater, i klyftor utan kärnhus
  • 4 potatisar
  • rapsolja
  • 1 kruka koriander

Peruansk grön chilisås

  • 2 krukor koriander
  • 4 färska jalapeños
  • 3 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl vatten
  • ev färsk citronsaft för avsmakning (eller vitvinsvinäger)

Gör så här

  1. Skär kycklingen i strimlor och marinera ett par timmar eller över natten i soja, vinäger, spiskummin och fyra klyftor hackad vitlök. Ställ i kylskåp. Täck över med plast så inte andra matvaror tar smak.
  2. Nästa dag för att börja laga denna maträtt, starta med att skiva potatisen i klyftor och grilla dem i ugnen med lite rapsolja 25-30 minuter i 250 grader.
  3. Fräs torrt ris med 1/3 dl finhackad lök och 6-8 hackade vitlöksklyftor i stekpannan. Detta kan göras på spisen med lite olja tills de blir lite gyllene. Koka sedan riset i kastrull med vatten tills det är mjukt.
  4. Medan riset kokar, skiva upp en stor rödlök och paprika. Du kan använda alla färger du föredrar.
  5. Stek kycklingen på medelhög värme på spisen med en god del av marinaden. När kycklingen nästan är klar så lägg i paprika och lök. Marinaden ger blandningen en fantastisk smak när det hela kokar ihop.
  6. När kycklingen är genomstekt och grönsaker är krispiga, vänd ner tomaterna tillsammans med de grillade potatisklyftorna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Sås

  1. Plocka korianderbladen från stjälkarna, halvera jalapeñospepparn och ta ur kärnorna (klia dig inte i ögonen, tvätta händerna noga) och skala vitlöken. Lägg allt i en mixer tillsammans med olja, crème fraiche och vatten. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och citron eller vitvinsvinäger.

Servering

  1. Lägg upp kycklinggrytan på fin tallrik med ris. Ringla över lite av såsen och toppa med korianderblad och ställ fram resten av såsen till gästerna i en skål.