Kryddig biff med svamp, lingonchutney och madeirasky

Kryddig biff med svamp, lingonchutney och madeirasky
Foto: TV4

Kryddig biff med svamp, lingonchutney och madeirasky

Av: David och Olivia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

2 h

Välkryddad helstekt biff med mos, trattkantareller, hemgjord chutney och madeirasky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött och kryddning

  • 1,5 kg ryggbiff
  • 2 msk svartpeppar
  • 2 msk malen kryddpeppar
  • 2 msk salvia
  • 2 msk salt
  • 3 msk olja, till stekning

Lingonchutney

  • 250 g frysta lingon
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 rödlök
  • 1 chilifrukt
  • 5 msk balsamvinäger
  • 2 msk olja, till stekning
  • 1-1,5 dl vatten

Puré

  • 1,5 kg mandelpotatis
  • 500 g palsternacka
  • 5-6 dl mellanmjölk
  • 200-300 g smör

Sås

  • 1 l kalvfond (koncentrerad + vatten)
  • 3 dl madeiravin
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk vitpepparkorn
  • maizena + vatten till redning
  • 3 msk olja, till stekning
  • 3 dl madeiravin

svamp

  • 200 g torkade trattkantareller
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Gör så här

Sås

  1. Rensa och skär grönsakerna i grova bitar. Fräs i olja så det får färg.
  2. Lägg i tomatpuré och låt fräsa. Häll i buljong, koka upp och skumma av. Häll i alla kryddor.
  3. Reducera såsen på svag värme ca 45 min. Skumma av ofta!
  4. Sila såsen genom en finmaskig sil. Koka upp såsen och häll i madeira efter smak. Red såsen till önskad konsistens.

Lingonchutney

  1. Skiva rödlök tunt och finhacka chilin, fräs med olja. Häll i lingon. Tillsätt socker och rör om, därefter i med några matskedar vatten. Koka ihop och smaksätt efter eget tycke med balsamvinäger. Balansera eventuellt med mer socker.

Biff

  1. Putsa bort senor och fett från köttet. Krydda med svartpeppar, kryddpeppar, salvia och salt runt om och bryn köttet i olja.
  2. Stek köttet i ugnen på 110 grader till innetemperaturen ligger på 55-56 grader.
  3. Linda in köttet i folie och låt vila 10-15 min innan det skärs upp.

Puré

  1. Skala potatis och palsternacka. Koka var för sig utan salt. Pressa potatisen och mixa palsternackan. Rör ihop och tillsätt varm mjölk samt smör. Krydda med salt.

Svampen

  1. Lägg svampen i blöt. Häll bort vatten och pressa ur resterna. Fräs svampen på hög temperatur så svampen blir krispig och tillsätt finhackad lök. Krydda med salt och peppar.

Uppläggning

  1. Servera biffen i mitten av tallriken. Spritsa purén på ena sidan och lägg upp lingonchutneyn på andra sidan. Häll ca 2 msk med sås på biffen och servera resten i en såskaraff. På med svampen vid purén.