Kryddig äppelpaj

Kryddig äppelpaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kryddig äppelpaj

11 ingredienser

En härligt smakrik paj som passar att göra på syrlig vinterfrukt. Servera den gärna med en klick mjukvispad grädde smaksatt med en aning koncentrerad äppeljuice eller ett par droppar calvados.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • ca 0,5 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • 6-8 äpplen (syrliga)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal av
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 krm hel nejlika, malda
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Nyp ihop smör och mjöl, arbeta in vattnet till en slät deg. Täck med plast och kyl degen 1 timme.
  2. Kavla ut drygt hälften av degen och klä en rund bakform. Nagga bottnen. Skala och klyfta äpplena, lägg i formen. Blanda övriga ingredienser och strö över.
  3. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg över. Pensla med ägg och grädda ca 35 minuter. Servera pajen avsvalnad.