Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Kronprinsessans dessert

6 - 7
Kronprinsessans dessert
Foto: TV4
6 - 7

Du behöver

Crème anglais

  • 1,5 gelatinblad
  • 100 g äggulor (5)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 50 g mjölk (0,5 dl)
  • 250 g grädde (2,5 dl)

Botten

  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 5 g bikarbonat (1 tsk)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 165 g ägg (3)
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 50 g filmjölk (0,5 dl)

Hallonkompott

  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 1 lime, saften
  • 200 g frysta hallon

Vaniljchantilly

  • 250 g grädde (2,5 dl)
  • 20 g florsocker (2 msk)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)

Dekoration

  • 1 förp grön marsipan
  • 125 g färska hallon

Gör så här

  1. Crème anglais
    Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken, koka sedan upp vaniljstång, grädde och mjölk och slå det över äggulorna, blanda väl och tillbaka i kastrullen. Värm krämen försiktigt under konstant omrörning på låg värme tills krämen börjar tjockna. Ta bort från plattan, häll över det i en annan bunke.
  3. Krama ur gelatinbladen och lägg i dem i krämen, blanda väl och låt svalna.
  4. Botten
    Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Vispa ägg och strösocker poröst, vänd i de torra ingredienserna med en slickepott försiktigt och tillsätt sist i filmjölken. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min.
  6. Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna. För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
  7. Hallonkompott
    Koka upp vatten, socker och limesaft. Lägg i hallonen och låt koka några minuter. Ta av från spisen och låt svalna.
  8. Vaniljchantilley
    Vispa samman grädde, florsocker och vaniljsocker till en härlig konsistens.
  9. Montering
    Fördela crème anglaisen i glassen och ställ in i frysen.
  10. Lägg på en bit botten som du anpassat efter glaset när crèmen har satt sig.
  11. Lägg på hallonkompott, så att botten ”dränks” och sist toppar du med vaniljchantilly
  12. Kavla ut tunt med grön marsipan och lägg på så att det täcker, toppa med florsocker och ett hallon i mitten.
  13. Förvara i kylen innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept