Kronärtskockor med tre sorters smör

Kronärtskockor med tre sorters smör
Foto: TV4

Kronärtskockor med tre sorters smör

Av: Pippi och Carl - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40-60 m

Kokta kronärtskockor serveras med citronsmör, dragonsmör och getsmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 8 kronärtskockor

Citronsmör

  • 100 g smör
  • 1 citron, saft och rivet skal (ekologisk)
  • 1 krm peppar
  • 0,5 tsk salt

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm peppar
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g getsmör, köps färdigt

Gör så här

Kronärtsskockor

  1. Vrid (el skär) av stjälkarna på skockorna och skölj dem. Koka upp vatten i en stor kastrull (el flera kastruller). Lägg i skockorna och ett lock på (kan behövas en tallrik på locket som tyngd). Koka i 30-50 minuter beroende på storlek - prova att dra loss ett blad, som ska lossna lätt när klart och smaka på “köttet” på nederdelen av bladet som ska vara mjukt. Häll av vattnet och låt skockorna rinna av upp och ner.

Citronsmör

  1. Riv skalet (bara det gula på skalet ska med, det vita är beskt) och pressa saften ur citronen och blanda med det rumstempererade smöret. Smaksätt med salt och peppar. Klicka smöret i smörpapper och forma till rulle och lägg i kyl.

Dragonsmör

  1. Finhacka schalottenlöken och blanda det rumstempererade smöret med löken, vinäger och dragon. Klicka smöret i smörpapper och forma till rulle och lägg i kyl.

Servering

  1. Smörrullarna läggs upp på varsin tallrik. En skocka läggs upp på varje tallrik och gästerna får själva ta av de tre olika smörsorterna att doppa bladen i.