Kronärtskockor med tre sorters smör

40-60 m
8
Kronärtskockor med tre sorters smör
Foto: TV4
40-60 m
8

Du behöver

  • 8 kronärtskockor

Citronsmör

  • 100 g smör
  • 1 ekologisk citron, saft och rivet skal
  • 1 krm peppar
  • 0,5 tsk salt

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm peppar
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g getsmör, köps färdigt

Gör så här

  1. Kronärtsskockor
    Vrid (el skär) av stjälkarna på skockorna och skölj dem. Koka upp vatten i en stor kastrull (el flera kastruller). Lägg i skockorna och ett lock på (kan behövas en tallrik på locket som tyngd). Koka i 30-50 minuter beroende på storlek - prova att dra loss ett blad, som ska lossna lätt när klart och smaka på “köttet” på nederdelen av bladet som ska vara mjukt. Häll av vattnet och låt skockorna rinna av upp och ner.
  2. Citronsmör
    Riv skalet (bara det gula på skalet ska med, det vita är beskt) och pressa saften ur citronen och blanda med det rumstempererade smöret. Smaksätt med salt och peppar. Klicka smöret i smörpapper och forma till rulle och lägg i kyl.
  3. Dragonsmör
    Finhacka schalottenlöken och blanda det rumstempererade smöret med löken, vinäger och dragon. Klicka smöret i smörpapper och forma till rulle och lägg i kyl.
  4. Servering
    Smörrullarna läggs upp på varsin tallrik. En skocka läggs upp på varje tallrik och gästerna får själva ta av de tre olika smörsorterna att doppa bladen i.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept