Kromgädda

Kromgädda
Foto: TV4

Om den kokas hel, med fjällen kvar, utvecklas smaken bäst. Ordet kromgädda har inget med metall att göra utan kommer från krum = böjd, vilket är just vad gäddan blir när den kokas hel med huvudet kvar i en trång kastrull.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg hel gädda
  • vatten
  • salt

Till servering:

  • färskriven pepparrot
  • skirat smör
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Rensa och skölj gäddan. Skrapa bort den långa och blodliknande njuren invid ryggraden. Klipp bort gälarna, men låt huvudet vara kvar. Lägg den i kylskåp över natten.
  2. Lägg gäddan i en kastrull med kallt, lättsaltat vatten. Koka upp och sjud i 8-12 minuter beroende på gäddans storlek. Lyft kastrullen av värmen och låt fisken dra under lock i 5 minuter.
  3. Servera fisken med kokt potatis, nyriven pepparrot och skirat smör.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept