Bröd med sesamfrön

Bröd med sesamfrön
Foto: TV4
Från Förkväll

Jag gillar att göra smaksätta bröd med lite allt möjligt. Men de här bröden blir väldigt neutrala i smaken. Det passar då de mest är ett tillbehör till soppa. / Kristoffer Appelquist

Brödet bakades i Förkväll. Se även recept på

Per Lagergrens avokadosoppa

som är god till!

29 november 2010
Visa mer
2

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 0,75 dl olivolja
  • 900 g mjöl, rågsikt
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker

Pensling

  • 1 st ägg
  • 0,5 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda vatten och olja i en kastrull, värm upp det tills det är fingerljummet.
  2. Häll degspad och jäst tillsammans med salt och socker i en bunke.
  3. Arbeta ner mjölet lite i taget tills nästan allt mjölet är iblandat (lite måste man ju ha när man ska baka ut bröden).
  4. Jobba med degen i bunken tills den släpper kanterna och är smidig och fin.
  5. Jäs degen tills den har blivit dubbelt så stor.
  6. Stjälp upp degen på ett mjöligt bord och dela den i två halvor med en vass kniv.
  7. Forma de två degklumparna till varsin limpa och stoppa i formarna.
  8. Jäs i en halvtimme till.
  9. In i ugnen på 225°.
  10. Efter tio minuter stoppar du in en digitaltermometer i mitten av ett av de två bröden. Ställ in den så att den larmar vid 96°. Det är också nu som du ska pensla bröden med vispade ägg och hälla på sesamfröna.
  11. När bröden är 96° och termometern tjuter är det bara att plocka ut dem ur ugnen och vänta på att de ska bli lagom varma för att äta!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept