Kristinatårta

Kristinatårta
Foto: Alexander Kvist/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kristinatårta

14 ingredienser

Tårta med havregryn och bittermandel. Dekoreras med vispad grädde och färska bär.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 5-6 msk vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 6 dl havregryn
  • 150 g smör, smält och avsvalnat
  • 3 dl mjölk
  • 8 bittermandel
  • 2 msk smör, till formen
  • 5 msk grovt rågmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 dl blandade färska bär
  • 3 msk smaksatt honung

Gör så här

  1. Blanda ägg och socker till ett vitt fast skum.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål, detta för att bakpulver och mjöl ska blandas ordentligt.
  3. Tillsätt mjölblandningen, havregryn och salt till äggskummet och blanda med degkrok, tillsätt smält smör och mjölk och blanda till en smet.
  4. Riv bittermandel fint och blanda ner i smeten.
  5. Smöra en springform och klä den med grovt rågmjöl och häll på smeten.
  6. Baka kakan på 175 grader i ca 35 minuter. stick kakan med en tandpetare för att se att kakan är klar, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
  7. Vispa grädden och använd en spritspåse med fin tyll för att spritsa kanterna på tårtan. Garnera med bär och ringla över den smaksatta honungen.