Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Lax under pinjenöts- och koriandertäcke

Av: Kristina Eriksson

Från: Familjens stora sunda kokbok

14 ingredienser

Lax och räkor brukar gå hem i alla åldrar. En hyfsat enkel rätt till söndagsmiddagen. Receptet kommer från Familjens stora sund__a kokbok.

Ingredienser

portioner
  • 4 laxfilé, portionsbitar
  • 200 g skalade räkor

Pinjenöts- och koriandertäcke

  • 50 g pinjenötter
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1,5 msk margarin (här är det bäst med fast margarin)
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Gräddfilssås

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatis (eller ris, gärna fullkorn)
  • sallad

Gör så här

  1. Lägg laxfilébitarna på ett smort ugnsfast fat.
  2. Lägg räkorna ovanpå.

Pinjenöts- och koriandertäcke

  1. Stöt pinjenötter och koriander i en mortel.
  2. Blanda med margarin, citron, salt och peppar till en bredbar röra.
  3. Lägg en klick av röran ovanpå räkorna.
  4. Stek fisken i 150 grader i 15–20 minuter.

Gräddfilssås

  1. Blanda gräddfil, citron, salt och peppar till en sås.
  2. Servera laxen med gräddfilssåsen och kokt potatis eller ris och sallad.