Vildand i mustig konjakssås med äppelpotatispuré och syltade cocktailtomater

2

Du behöver

  • 2 bröstbitar av vildand med skrov
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  • 0,5 liten gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk lätt krossade enbär
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 dl mellangrädde
  • 1 msk konjak
  • persilja

Syltade cocktailtomater:

  • c:a 8 cocktailtomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 4 msk äppelcidervinäger

Äppelpotatispuré:

  • 400 g potatis av mjölig sort
  • 1 äpple, t.ex Ingrid Marie
  • 1 msk smör
  • 1 dl finhackad bladpersilja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skär ut bröstbitarna från benet, spara benet. Stek bröstbitarna i smör eller margarin runt om 110-12 minuter i en stekpanna. Vildandsköttet är godast om det är lite rosa. Salta och peppra. Lägg bröstbitarna åt sidan. Hacka löken och stek den tillsammans med benet i stekpannan. Tillsätt vatten, enbär och rödvin. Häll sky och ben i en kastrull och låt alltsammans koka under lock i 30 minuter. Rör då och då så att du får ut all smak från benet. Koka skyn tills hälften återstår. Sila skyn, släng lök och ben. Koka ihop sky, grädde och konjak. Smaka av med salt och peppar. Värm filéerna i såsen.
  2. Servera vildanden med äppelpotatispuré och syltade cocktailtomater. Garnera med persilja.
  3. Syltade cocktailtomater
  4. Börja med att skålla tomaterna. Koka upp lite vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna och låt dem koka kraftigt tills skalet spricker, det tar 5?10 sekunder. Ta upp tomaterna allteftersom och låt dem svalna och ta därefter bort skalet.
  5. Koka 2 dl vatten, muscovadosocker och vinäger till en lag. Låt lagen svalna. Blanda cocktailtomater och sockerlag i ett trångt kärl. Låt tomaterna ligga och dra i 1-2 immar.
  6. Äppelpotatispuré
  7. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet. Skala och skär äpplet i små tärningar. Stöt potatis och äpple ned en potatisstöt, det blir godast om det är lite hela bitar av potatis och äpple kvar. Rör ner smör, persilja, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept