Barnmat och puréer

Barnmat och puréer
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Barnmat och puréer

Av: Kristina "Kickan" Holmsen

Från: Babyboom

8 ingredienser

25 min

Gör egen barnmat hemma! Receptet visar hur man går till väga för att bäst bevara vitaminer och näring i råvarorna.

Ingredienser

portioner
  • frysta ärtor
  • fryst majs
  • palsternacka
  • morot
  • potatis
  • aprikos
  • katrinplommon
  • blandade bär

Gör så här

  1. Tänk alltid på att koka i lite vatten, så mycket att det bara precis täcker råvaran. På så sätt får man behålla mera av vitaminerna. Salta inte heller kokvattnet. Kyl ner purén direkt efter tillagning. Med tanke på att det är färsk mat så är det lämpligast att frysa in direkt.
  2. Gröna ärtor: Djupfrysta ärtor innehåller inget salt. Lägg dem i en kastrull och måtta upp lite vatten, bara så att det precis täcker. Koka ärtorna i 5 minuter. Mixa och passera dem sedan och späd eventuellt med lite av kokvattnet.
  3. Majs: Tillagas på samma sätt som ärtorna.
  4. Palsternacka: Skala, dela och koka palsternackan tills den blir mjuk, mixa och späd eventuellt med lite av kokvattnet.
  5. Morot: koka tills den blir mjuk, mixa och späd ev med kokvattnet.
  6. Potatis: Koka den tills den är mjuk och pressa. Potatisen skall inte frysas in. Kom ihåg att färskpotatis kan innehålla solanin som bland annat kan ge diarré och illamående. Använd aldrig grön potatis.
  7. Aprikos/Katrinplommon: Skölj och koka i cirka 10 minuter i sparsamt med vatten. Mixa och passera.
  8. Bär: Köp frysta (osockrade) eller färska bär och mixa och passera. Tänk på att barn kan reagera på jordgubbar med små röda prickar vid munnen.