Persisk saffranskyckling med berberisris

30-40 min
4
Persisk saffranskyckling med berberisris
Foto: TV4

Kyckling på persiskt vis som lagas på ett något svenskare sätt. Saffransdoftande kycklingfiléer med kryddigt ris med berberisbär.

4 mars 2009
Visa mer
30-40 min
4

Du behöver

  • 500 g kycklingfilé
  • 0,5 paket saffran (0,25 g)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 finhackad röd chilifrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • olivolja att steka i

Ris

  • 1 dl torkade berberisbär
  • 1 msk flytande margarin att steka i
  • 2 msk vatten
  • 3 msk strösocker
  • 3 dl basmatiris
  • 0,5 paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl finhackad mynta
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skär varje kycklingfilé i 2-3 långsmala bitar.
  2. Blanda saffran, gurkmeja, olivolja, chilifrukt, pressad vitlök, salt och peppar i en liten skål. Tillsätt kycklingfilén och låt den marineras i cirka 15 minuter.
  3. Trä kycklingköttet på grillspett. Stek grillspetten i margarin eller olja i en stekpanna.
  4. Fräs berberisbären i lite margarin i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och låt alltsammans småfräsa någon minut under omrörning. Ställ kastrullen med bären åt sidan.
  5. Fräs basmatiriset i lite margarin i en annan kastrull. Tillsätt saffran, vatten och salt enligt anvisningen på paketet. Låt riset koka i 20 minuter. Tillsätt berberisbären. Servera med en kall sås gjord på turkisk yoghurt, mynta, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept