Äppel- och kanelmüsli

Müsli
Foto: Bianca Bandon-Cox
Kristina Andersson
Kristina Andersson

Äppel- och kanelmüsli

Av: Kristina Andersson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Kristina Anderssons recept på nyttigare müsli från boken Diabetes – du kan själv påverka.

Bovete innehåller fagopyrin som bland annat kan orsaka överkänslighet mot sol och nervskador. Det är därför viktigt att först skölja bovetet i hett vatten. Variera gärna smaksättningen med exempelvis torkade blåbär, vanilj, kardemumma eller kakaonibs.

Ingredienser

portioner sats

Müsli

  • 3 dl helt bovete
  • 2 dl hasselnötter
  • 5-6 torkade äppelringar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1-2 msk vatten
  • 0,5-1 msk honung
  • 0,5-1 msk rapsolja
  • 0,5-1 msk malen kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bovetet ordentligt i hett vatten.
  2. Hacka hasselnötterna och de torkade äppelringarna. Blanda bovete, hasselnötter, äppelbitar och alla frön och kärnor i en bunke. Blanda vatten, honung, rapsolja och kanel. Slå blandningen över torrvarorna och rör om ordentligt.
  3. Bred ut müslin på en plåt och rosta tills müslin fått lite färg, 15–20 minuter.