Lingontarte med kryddiga dadlar

4

Du behöver

  • 2 citroner
  • 2 brk kondenserad mjölk
  • 1 dl frysta lingon
  • 3 msk socker
  • 1 äggula
  • 3 msk smör
  • 6 digestivekex

Hallongelé:

  • 1 dl hallonpuré eller färska hallon
  • 2 msk socker
  • 1 msk strimlad mynta
  • 1 gelatinblad
  • Dadlar:
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm nejlika
  • 1 pomeransskal
  • 1 citron, saften
  • 12 dadlar, urkärnade

Gör så här

  1. Koka lingonen med sockret till en puré, sila av och låt kallna. Riv skalet och pressa saften från citronerna. Krossa
  2. Kexen fint i mortel eller mixer, blanda med smält smör. Lägg ut kexsmulet i en form med löstagbara sidor eller i
  3. Portionsformar som en botten. Blanda mjölken, lingonen, citron och äggulan. Rör till en jämn smet. Lägg i form/arna
  4. Och baka av i ugn på 100 grader i 5-8 minuter. Låt svalna.
  5. Under tiden görs ett hallongelé:
  6. Värm purén med socker och 3 msk vatten. Smält i gelatinet och tillsätt myntan när det är kallt.
  7. Glasera över den bakade tarten.
  8. Dadlar:
  9. Koka upp vatten med socker, svartpeppar, kardemumma, nejlika och pomeransskal.
  10. Koka i ca 5 minuter, tillsätt saften från citronen. Sila och tillsätt de urkärnade dadlarna. Låt dem värmas upp.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept