Krispig hasselnötspaj med päron

ca 1,5 h
Krispig hasselnötspaj med päron
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Efterrättspaj med hasselnötter i både deg och fyllning och sötma från päron och päronsylt.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

5 november 2015
Visa mer
ca 1,5 h

Du behöver

Pajskal

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 125 g florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 250 g vetemjöl (4,2 dl)
  • 75 g hasselnötter (ca 0,8 dl), blancherade

Fyllning:

  • 100 g päronsylt (ca 1 dl)
  • 75 g hasselnötter, blancherade
  • 75 g strösocker (knappt 1 dl)
  • 9 g vetemjöl (1 msk)
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 1 litet ägg
  • 200 g päron
  • några hela hasselnötter, till dekoration
  • ev florsocker, till dekoration

Gör så här

  1. Pajskal
    Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj en pajform med löstagbar kant. Var noga att smörja kanterna så släpper pajen formen fint efter gräddning. Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten på formen så släpper botten enklare.
  3. Blanchera hasselnötterna (koka ca i minut i lättsaltat vatten så att skalet lossnar lättare). Finhacka de blancherade hasselnötterna i en matberedare.
  4. Blanda smör och florsocker tills det är mjukt och luftigt, blanda ner vaniljpulvret. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda även ner hasselnötterna.
  5. Kavla ut degen och klä pajformen med degen. Vik aluminiumfolie försiktigt över kanten för att förhindra att kanten hasar ner när pajen gräddas.
  6. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 minuter
  7. Fyllning
    Skala päronen och skär dom i tunna skivor.
  8. Kör de blancherade hasselnötterna i en matberedare.
  9. Blanda hasselnötter, socker, vetemjöl, smör och ägg i en bunke.
  10. Bred ut päronsylten i skalet. Spritsa hasselnötsblandningen över sylten i skalet. Placera päronen i ett fint mönster, låt skivorna överlappa varandra.
  11. Grädda mitt i ugnen och baka ca 40 min tills pajen är gyllenbrun. Ta ut pajen och dekorera med lite hela hasselnötter. Pudra eventuellt över lite florsocker över pajen vid servering
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept