Krämigt ris med knaperstekt ostronskivling och parmesan

koket.se
Krämigt ris med knaperstekt ostronskivling och parmesan
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Krämigt ris med knaperstekt ostronskivling och parmesan

15 ingredienser

ca 45 m

Paolo Robertos vegetariska fusk-risotto med svamp och spenat. Ett enklare sätt att få njuta av risotto en helt vanlig vardag.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3-4 dl arborioris (eller avioriris)
  • 1 gul lök (liten)
  • 0,75-1 l grönsaksbuljong (gjord på tärning eller fond)
  • 250 g fryst bladspenat, upptinad och avrunnen
  • 300 g ostronskivling
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 2 äggulor, uppvispade
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesanost, till servering
  • persilja, extra finhackad till servering

Gör så här

  1. Finhacka löken och skär spenaten grovt.
  2. Putsa svampen och skär den i strimlor.
  3. Värm olivolja i en kastrull. Lägg i lökhacket och fräs det varsamt utan att det tar färg. Tillsätt riset och tre fjärdedelar av buljongen och låt det koka i cirka 15-18 minuter under lock. Om det behövs, späd med ytterligare buljong. Koka riset tills det är mjukt men fortfarande är ”al dente” (har lite tuggmotstånd).
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek svampen med en vitöksklyfta och fräs tills vätskan kokat in. Tillsätt ytterligare lite olivolja, persilja, en klick smör, salt och peppar, stek svampen tills den är välstekt och knaprig. Kasta vitlöken och lägg över svampen på ett fat.
  5. Använd samma stekpanna och fräs spenaten i olivolja med en lättkrossad vitlöksklyfta, salta och peppra. Ta upp vitlöken som kastas.
  6. Vänd försiktigt, med luftiga tag, ner spenat, svamp och parmesanost i det varma riset. Blanda sedan, snabbt med hjälp av en gaffel, i de uppvispade äggulorna. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med lite överströdd parmesanost och persilja.