Krämig trattkantarellsoppa med vitlöksbröd

Krämig trattkantarellsoppa med vitlöksbröd
Foto: TV4

Krämig trattkantarellsoppa med vitlöksbröd

Av: Hanna - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Krämig och god svampsoppa med ädelost serverad med ett krispigt vitlöksbröd.

Dryck: Rött vin, pinot noir.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 4 dl torkade trattkantareller
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 50 g smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • ca 75 g gräddädelost
  • 2-3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 0,5 msk citron, saft
  • persilja, till dekoration

Vitlöksbröd

  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 4 msk färsk persilja, hackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 skivor vitt bröd

Gör så här

Soppa

  1. Lägg trattkantarellerna i blöt ca 20 minuter. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt buljongtärningarna.
  2. Låt svamparna rinna av i ett durkslag. Fräs i en gryta tillsammans med smöret. Tillsätt sedan mjölet så svamparna och mjölet binder sig. Häll på lite buljong i taget och rör om.
  3. Tillsätt tomatpuré samt ost och koka i 15 minuter. Tillsätt sedan grädde och koka i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Häll upp i skålar och dekorera rikligt med persilja.

Vitlöksbröd

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt smör, persilja, salt och rör om. Bre smöret på brödet. Skär de skivade brödet i stavar, ca 1,5 cm breda.
  3. Lägg brödet på bakplåtsklädd ugnsplåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills brödet fått en gyllenbrun färg.