Krämig carbonara med sidfläsk och ärter

Krämig carbonara med sidfläsk och ärter
Foto: Magnus Carlsson
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Krämig carbonara med sidfläsk och ärter

13 ingredienser

20 m

Det finns ungefär lika många sätt att göra den klassiska carbonaran på som det finns italienare, men min variant har en lite försvenskad knorr med sidfläsk, ärter och gräslök. Somliga använder inte grädde i carbonara utan bara mängder med äggula, men själv gillar jag den gräddiga krämigheten. /Lisa

Ingredienser

portioner
  • 500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk olivolja, att steka i
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 4 dl frysta ärtor, tinade
  • 5-6 äggulor
  • 1-1,5 dl vispgrädde
  • 3-4 dl parmesanost, finriven
  • 1,5 dl gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • ev rucolasallad, blad, till servering

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Strimla under tiden lök och vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant). Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.
  2. Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen. Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med rucola.